We kunnen met dankbaarheid terugkijken Bachdag Amersfoort 2022: de dag was zeer geslaagd en werd buitengewoon goed gewaardeerd door de bezoekers. Reden genoeg om de schouders te gaan zetten op de volgende editie. Onlangs hebben we de datum vastgesteld: 12 oktober 2024, Zet u deze datum al vast in uw agenda?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er speelt rond de Bachdag? Schrijf je dan in voor onze nieuwbrief! Klik hier!

Sinds 2014 kent Amersfoort een tweejaarlijkse Bachdag. Een dag waarbij jong en oud mogen genieten van de muziek van Johann Sebastian Bach. In alle kerken en op andere plaatsen in de monumentale binnenstad wordt Bach gespeeld. Bach zweeft als het ware door de straten van de oude stad.

Op professioneel en amateurniveau wordt er veel gemusiceerd; er is een bloeiend cultureel leven in en om Amersfoort. En de compacte binnenstad leent zich uitstekend voor dit evenement, dankzij de vele concertlocaties op loopafstand van elkaar, met als stralend middelpunt de monumentale St. Joriskerk.  

Op 11 oktober 2014 werd de eerste Bachdag georganiseerd. Het debuut van deze Bachdag was een doorslaand succes. Duizenden mensen beleefden een onvergetelijke dag, waarin ze zich 12 uur non-stop konden laven aan de veelzijdige muziek van Johan Sebastian Bach. Inmiddels is het programma van de vijfde Bachdag, het eerste lustrum bijna rond. Het dragende thema zal zijn: Bach en Co.

Wat als een experiment begon is uitgegroeid tot een landelijk succes. Ja, er wordt ook op andere plaatsen aandacht besteed aan de muziek van Johann Sebastian Bach, maar in Amersfoort is de enige plaats waar de toegang laagdrempelig is. De toegang is bijna overal gratis. En dat is voor velen een reden om toch maar eens even naar binnen te lopen. Daarmee komt men dan, in sommige gevallen voor het eerst, in aanraking met klassieke muziek in het algemeen en Bach-muziek in het bijzonder. Een verbreding van cultuursmaak die in de huidige samenleving van groot belang is.

In 2014 had de Bachdag ca 5.000 bezoekers. In 2016 groeide dat tot bijna 8.000. In 2018 waren er ca 15.500 concertgangers op de Bachdag. Vanwege de covid-pandemie konden we de vierde editie in 2020 slechts in zeer beperkte vorm laten plaatsvinden, namelijk op slechts twee locaties. Door de streaming van deze concerten konden veel mensen alsnog genieten van de Bachdag.

In 2022 werd weer een volledige Bachdag georganiseerd. Ook weer een goed bezocht festival. Naast een compositie concours, een Jazz-programma in de Observant, een jongerenprogramma op  poppodium Fluor en een groots korenconcert werden er maar liefst 70 concerten gegeven!

We tellen af voor de Bachdag!

88

Dagen

23

Uren

13

Minuten

31

Seconden

Bachdag Amersfoort wordt mede mogelijk gemaakt door