Sinds 2014 kent Amersfoort een tweejaarlijkse Bachdag. Een dag waarbij jong en oud mogen genieten van de muziek van Johann Sebastian Bach. In alle kerken en op andere plaatsen in de monumentale binnenstad wordt Bach gespeeld. Bach zweeft als het ware door de straten van de oude stad.

Op professioneel en amateurniveau wordt er veel gemusiceerd; er is een bloeiend cultureel leven in en om Amersfoort. En de compacte binnenstad leent zich uitstekend voor dit evenement, dankzij de vele concertlocaties op loopafstand van elkaar, met als stralend middelpunt de monumentale St. Joriskerk.  

Op 11 oktober 2014 werd de eerste Bachdag georganiseerd. Het debuut van deze Bachdag was een doorslaand succes. Duizenden mensen beleefden een onvergetelijke dag, waarin ze zich 12 uur non-stop konden laven aan de veelzijdige muziek van Johan Sebastian Bach. Inmiddels is het programma van de vijfde Bachdag, het eerste lustrum bijna rond. Het dragende thema zal zijn: Bach en Co.

Wat als een experiment begon is uitgegroeid tot een landelijk succes. Ja, er wordt ook op andere plaatsen aandacht besteed aan de muziek van Johann Sebastian Bach, maar in Amersfoort is de enige plaats waar de toegang laagdrempelig is. De toegang is bijna overal gratis. En dat is voor velen een reden om toch maar eens even naar binnen te lopen. Daarmee komt men dan, in sommige gevallen voor het eerst, in aanraking met klassieke muziek in het algemeen en Bach-muziek in het bijzonder. Een verbreding van cultuursmaak die in de huidige samenleving van groot belang is.

In 2014 had de Bachdag ca 5.000 bezoekers. In 2016 groeide dat tot bijna 8.000. In 2018 waren er ca 15.500 concertgangers op de Bachdag. Vanwege de covid-pandemie konden we de vierde editie in 2020 slechts in zeer beperkte vorm laten plaatsvinden, namelijk op slechts twee locaties. Door de streaming van deze concerten konden veel mensen alsnog genieten van de Bachdag. In 2022 wordt weer een volledige Bachdag georganiseerd. Wellicht wordt dan het bezoekersaantal van 2018 geëvenaard. De Bachdag werkgroep heeft een aantal nieuwe locaties gevonden zodat de concerten nog beter over de binnenstad verspreid kunnen worden.  

 

We tellen af voor de Bachdag!

383

Dagen

15

Uren

59

Minuten

14

Seconden

Bachdag Amersfoort wordt mede mogelijk gemaakt door